zaterdag, november 1

Paddenstoelen - kipragout


Paddenstoelen 
in dit jaargetijde volop aanwezig in de natuur om naar te kijken
maar ik gebruik de eetbare ook graag en vaak om er een lekker maaltje van te maken


vorige week kwam manlief van de weekmarkt en zette de papieren zak voor mij op het aanrecht neer met de woorden:ik denk dat jij hier wel iets mee kan.......
.....en hij kent me wat dat betreft na meer dan 50 jaar maar al te goed
 en ik weet; de liefde van de man gaat door de maag



dus ik ging maar al te graag aan de slag
want met paddenstoelen kan je alle kanten op
zo'n borsteltje biedt uitkomst om ze van ongerechtigheden te ontdoen
doordat paddenstoelen een sponsachtige structuur hebben komen ze beter niet in aanraking met water
dit zou hun goede smaak niet ten goede komen

een aardige melange
wie vind ze nou niet leuk om te bekijken
en bovendien kun je er ook aardig mee koken


dit keer koos ik voor een paddenstoelen-kipragout
ik pocheerde vooraf 3 grote dubbele kipfilets in bouillon
waarin ik ze af liet koelen
door deze manier van garen blijft het gevogelte vlees mals en sappig

eetlepel Hollandse lijnzaadolie om te bakken in de wokpan waarin ik 4 kleingesneden sjalotten 
glazig liet worden met flinke theelepel curry Madras
ik zweer de laatste tijd bij de specerijenmelange by Jonnie Boer
heb inmiddels al kennisgemaakt met de hele serie uit alle windstreken en vind ze stuk voor stuk heerlijk en geen toegevoegd zout

liet de aan stukken gesneden paddenstoelen kort mee bakken
hebben niet veel nodig anders worden ze taai

in andere pan liet ik 60 gram grasboter smelten waar 60 gram bloem bij ging
flink met de garde erdoor heen tot alle bloem opgenomen is
dan goed blijven roeren om klontjes te voorkomen tijden het toevoegen van 1 liter krachtige en gezouten kippenbouillon
tegen de tijd dat het gaat pruttelen en je kramp hebt van het 8888888jes draaien ;-)heb je een mooie roux

de in stukken gesneden kipfilets en paddenstoelen toevoegen,omroeren en goed doorwarmen
op smaak brengen met nootmuskaat van de rasp
peper uit de molen scheut koksroom uit de fles
en halve kop geknipte krulpeterselie


je kan de ragout op verschillende manieren opdienen
een Vlaamse klassieker die op tal van plaatsen geserveerd wordt onder de namen 
vidé ,vol-au-vent of koninginnenhapje
tot het bij ons bekende pasteibakje met hoedje van bladerdeeg

ik koos dit keer voor lekkere dikke sneden geroosterd maisbrood
waarop de ragout ging












Maak er allen een fijn weekeind van
gaan wij ook doen met goede vrienden samen die naar het Brabantse komen

liefs,Ger




Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.