dinsdag, oktober 26



Pastinaken ''vergeten groenten''

Gistermiddag naar Boerenbontmuseum in Gemert geweest en in het ouderwetse snoepwinkeltje staan altijd wat kisten met appels en stoofperen uit den eigen hof
En ook stond er een kist met Pastinaken waar mijn oog op viel.
Heb er wat gekocht en er vandaag 'n maaltje van gemaakt.
Ik ken de groenten natuurlijk wel en kocht een enkele keer wat van deze witte wortels voor in de groentensoep.

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel.

Volgens de culinaire geschiedschrijving zat er tijdens het Leidens ontzet(1574) ook pastinaak in de kookpot die de Geuzen achterlieten en had de bevolking nog nooit zoiets lekkers gegeten en noemden het husselpot.

Moet eerlijk toegeven dat deze wortels er niet echt appetijtelijk uitzien, maar even onder de kraan en het Brabantse zand spoelden ik er al snel vanaf.




Met de dunschiller ging ik over de Pastinaken en er kwam een blanke witte wortel te voorschijn.
Die sneed ik aan stukjes. 
Het zachte binnenste van een struik bleekselderie ging daarbij in boogjes geneden.
15 gram roomboter in de pan en de stukjes groenten aanfruiten met
2 flinke theelepels Kummel/Karweizaad erbij
Telkens klein scheutje groentenbouillon toevoegen, omschudden zodat het niet aanbrand en met deksel op pan zachtjes beetgaar stoven
15 tot 20 minuten
peper uit de molen
en indien nodig wat zout toevoegen.
Omdat Pastinaak een anijsachtige smaak heeft deed ik er een klein scheutje Raki bij om de smaak nog beter naar boven te halen.
In schaal scheppen en nog wat geknipte gele blaadjes van de bleekselderie er bovenop strooien.


Ik maakten er een luchtige aardappelpuree bij en een runderstooflapje.

Nou moet ik eerlijk bekennen.....het smaakten wel om de Pastinaak als groenten te eten, maar ik zal het niet maandelijks op het menu zetten....

Weet je wat ik nou het leukste van alles vond...
kwam op internet het schilderij ''poetsende vrouw met kind'' tegen van de Nederlandse kunstschilder Nicolaes Maes, was een leerling van Rembrandt, en op de grond staat een aardewerk vergiet wat heel veel gelijkenis heeft met het vergiet op mijn foto's uit mijn oud aardewerk collectie.
En de vrouw is bezig met het schillen van Pastinaken

Fijne blog week!
Groetjes,Ger









Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.